Primarijus Antun Kljenak – In memoriam

Od 11.lipnja 2024 je Hrvatsko društvo za dječju kirurgiju ostalo osiromašeno za svojeg najsvestranijeg člana, primarijusa Antuna Kljenka.

Antun Kljenak je završio Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te je 1991. započeo specijalizaciju iz dječje kirurgije u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Svoj radni vijek je proveo na Odjelu za opekline i plastično rekonstrukcijsku kirurgiju. Primarijusu Kljenku su u stručnom fokusu bili liječenje opeklina i liječenje djece sa buloznom epidermolizom. Upravo u liječenju bulozne epidermolize je primarijus Kljenak stekao svjetsku slavu te je bio pozvani stručnjak u mnogim svjetskim klinikama te na brojnim kongresima.

Tijekom bogate karijere je završio poslijediplomski studij iz javnog zdravstva a potom i stekao titulu doktora znanosti.

Obnašao je funkciju tajnika Hrvatskog društva za dječju kirurgiju i sudjelovao u organizaciji prvog svjetskog kongresa dječje kirurgije WOFAPS.

Primarijus Antun Kljenak je osim liječničke karijere imao i širok spektar interesa. Pamtiti ćemo ga kao talentiranog slikara i nadahnutog pjesnika koji je sa velikim veseljem svoju umjetnost dijelio sa drugima.

U dugačkoj listi nagrada primarijusa Kljenka se izdvajaju Spomenica domovinskog rata u kojem je sudjelovao kao dragovoljac, Nagrada grada Zagreba za inovacije na području liječenja bulozne epidermolize te poljska nagrada za kirurgiju Nikola Kopernik.

Antun Kljenak je bio otac troje djece a odnedavno i djed.

Kolege i suradnici  će ga pamtiti kao osobu vedrog duha, lucidnog smisla za humor, nenadmašnog u šalama koje su mogle osvježiti i najmonotonije stručne sastanke.

Počivao u miru.

Hrvatsko društvo za dječju kirurgiju

Share this post